Uratarinat - Maailmankarjalaiset

Uratarinat

Joensuulaista koodia yli mannerten – ja planeettojen

Joni Pakarinen

Valamis

Uusi päivä. Pilvet odottavat taivaalla väistyäkseen keskikesän auringon tieltä. Kävelet järvenrantaan ja upotat jalkasi kädenlämpimään veteen. Kipuat laudalle ja alat meloa. Veden pinnalla lipuessasi saatat pohtia vaikka sitä, kuinka vesi puhdistetaan Mars-planeetalla.

Näin alkoivat joensuulaisen Joni Pakarisen työmatkat viime kesänä.

Lue lisää

Uraohjus tai järvenrantamökki – täällä se on mahdollista

Niina Tanskanen

John Deere

“On hienoa nähdä isojen paikkojen härdelliä ja seisoa valtavissa ruuhkissa. Sit kun sä tuut kotiin, ei Joensuun neljän ruuhka tunnu missään. On ihanaa, että asiat toimii. Mä pääsen työssäni reissaamaan, mutta kyllä tänne on aina hyvä tulla takas. Tää on semmonen turvapaikka.”

Lue lisää

Jos elämästä löytyy jotain, mitä haluaa saavuttaa, täytyy vaan kävellä sitä kohti

Maiju Laukkanen

Abloy Oy

Kun haastaa itsensä, voi ennen pitkää oivaltaa olevansa juuri oikeassa paikassa tekemässä juuri oikeita asioita. Kansainvälinen ura Abloyn hankintapäällikkönä vie Maiju Laukkasta ympäri maailmaa, eikä hän pistä pahakseen.

“Just lentokoneessa pidemmältä työmatkalta tullessani mietin, että vaikka ne on rankkoja reissuja, niin kyllä se, että saa tehdä kansainvälisessä ympäristössä päivittäin töitä, on niin miun juttu.”

Lue lisää

Ihmiset – ehkä ne on täällä sitten vaan sellaisia

Julianna Jalovaara

Prisma

Moni meistä tietää sen tunteen. Monella se on edessä jossain vaiheessa elämäänsä. Sen mahanpohjassa kujeilevan tunteen, kun muuttaa ensimmäistä kertaa pois kotoa – uuten kaupunkiin, satojen kilometrien päähän paikkaan, josta ei tunne ketään. Jännittää, kaikki aistit ovat hereillä.

Lokakuussa joensuulaistunut 20-vuotias Julianna Jalovaara tietää. Siksi on tärkeää, että arjen tukipilarit, oman alansa sankarit, ovat tukena ja auttavat sopeutumaaan uuteen.

Lue lisää

Maailman suurimpia nostureita ja kovaäänisiä lajeja

Simo Huttunen

Mantsinen

Vuosi sitten syksyllä lappeenrantalainen Simo Huttunen sai houkuttelevan työtarjouksen, johon oli pakko tarttua. Nyt joensuulaistunut insinööri matkustaa ympäri Eurooppaa maailman suurimpia hydraulisia nostureita valmistavan Mantsisen ohjausjärjestelmäsuunnittelijana.

“Tykkään siitä, että työ on vaihtelevaa. Tämän hetkinen elämäntilanne mahdollistaa matkustelun, niin totta kai minä matkustan. Täällä kun varaa 10 minuuttia check-iniin, niin kerkeää matkaan.”

Lue lisää

Rauha löytyi koivujen kaupungista

Helena Vilmi

Porokylän leipomo

Pittoreskit puutalot, kunniakkaasti nousevat harjut ja kalliot. Tuhannet koivut sekä lammet, joet ja järvet – niitäkin yli neljäsataa. Täältä, Koivujen kaupungista, 21-vuotias Helena Vilmi ja Vilho-poika löytävät rauhan.

“Täällä luonnossa kiehtoo se hiljaisuus. Vaikka sataisi räntää tai vettä ihan kaatamalla, niin se on aina niin kaunis.”

Lue lisää

Syöpää vastaan Pariisiin, koulutuksen puolesta Joensuuhun

Terhi Savolainen

Siun Sote

Lääkärin kolmivuorotyössä on haastetta, mutta ei tarpeeksi 33-vuotiaalle Terhi Savolaiselle. Sen lisäksi Savolainen on äiti kahdelle pienelle lapselle, toimii koordinaattorina erikoislääkärikoulutuksen uudistamisessa ja polkee tulevana kesänä yli tuhat kilometriä pyörällä – kotiovelta Eiffelin tornille. Nyt ollaan kuitenkin Joensuun keskussairaalassa, joka on toiminut erikoistuvan akuuttilääkärin tukikohtana huhtikuusta 2018 lähtien.

“Tietynlainen yhteenkuuluvuuden tunne täällä tulee vahvasti, vaikka on kerennyt vasta reilu puoli vuotta olemaan. Semmonen positiivinen, letkeän ystävämielinen perusasenne”, Savolainen kiteyttää karjalaista meininkiä.

Lue lisää