Miksi Pohjois-Karjalaan? - Maailmankarjalaiset

Miksi Pohjois-Karjalaan?

Miksi mihinkään muualle?

Eikä vain käymään, vaan olemaan ja elämään omille unelmille!

Pohjois-Karjalasta uramahdollisuuksia löytyy siinä missä muualtakin, ja tekemistä riittää laidasta laitaan ohjelmointihommista asiantuntijarooleihin ja kädentaidoista johtotehtäviin. Meillä arvostus kanssaihmisiä kohtaan näkyy vapaa-ajan lisäksi myös työkulttuurissa, joissa kilpajuoksu aikaa ja muita vastaan on korvattu konstailemattomuudella ja lempeydellä. Työn ohella meillä päin vähintään yhtä tärkeää on se, mitä tapahtuu vuorokauden muina aikoina. Ja meillähän aikaa riittää, kun kaikki on lähellä ja elämän voi omistaa muiden unelmien sijaan omilleen.

Täällä tapahtuu kummia

Pohjois-Karjalassa kulttuuri ja omaleimaisuus kukoistaa

Täältä ei tarvitse lähteä maakunnan rajoja pidemmälle kulttuurinnälkäänsä tyydyttämään, sen enempää tekijän kuin elämyksistä nauttijankaan. Perinteiseen kaupunkielämään kuuluvat teatteriproduktiot, ooppera, kaupunginorkesteri ja stand-up haastetaan vuosittain Ilosaarirockin ja Rokumentti-elokuvafestareiden eeppisillä ja kansainvälisillä kattauksilla. Kuinka usein olet osallistunut naku-uinnin maailmanennätykseen tai ulkoilmaelokuviin paljussa lojuen? Omaleimaisuus on meillä verissä – kun Pohjois-Karjalasta kajahtaa, se usein huomataan.

Lupa käyttää toppahousuja

Ronskisti vaan rentous ja mukavuus edellä

Meille lapsuusmuistojen pakkastalvet ja valkoinen joulu ovat totta, eikä talvikuukausien läpi kuljeta ilman toppahousuja. Päinvastoin, työpaikkojen ja kotien eteiset ovat täynnä niitä. Kevättalven kantohangille vastapainon tarjoavat helteiset kesäpäivät tyynellä järvenselällä soudellen, suppaillen tai vaikkapa saunalautalla lipuen. Kesäkuukausina auringon- ja piknikhuovanpalvojan lempipaikka on Joensuun keskustassa sijaitseva Ilosaaren laguuni, josta moni tosin pulahtaa uimaan vielä pitkälle talveenkin.

Vitamiinit luonnosta!

Täällä retkeä ei tarvitse erikseen suunnitella

Mitä jos kuusikko alkaisikin omalta pihalta ja aamupuuron superfoodit saisi lähimetsästä? Pohjois-Karjalan puhdas luonto on syksyisin kirjavanaan sieniä ja marjoja, joita joka ihmisen oikeuksilla kuka tahansa saa poimia. Hoidetut luontopolut, vapaassa käytössä olevat laavut ja virkistysalueet kuten Koli suorastaan vaativat poikkeamaan pikitieltä korpeen. Sammalmättäiden seassa on helppo muistaa, mikä elämässä lopulta on tärkeintä.

Koulutus tähtää tulevaisuuteen

Meidän koulu tekee teidän koulujen opettajat

Joensuun keskustassa sijaitseva Itä-Suomen yliopisto on idän akateeminen keskus, joka kansainvälisessäkin vertailussa yltää esimerkiksi Tampereen ja Oulun yliopistojen edelle. Yliopistoa on kehuttu etenkin sivuaineiden valinnanvapaudesta, ja tiivis yhteistyö Karelia-ammattikorkeakoulun kanssa kuvastaa yhteisöllisyyttä ja mahdollisuuksia parhaimmillaan. Riveria puolestaan tuo käsillä tekemisen tähän päivään tarjoamalla ammatillista koulutusta kondiittorimestarin erikoisammattitutkinnosta media-alaan ja koneautomaatioasentajaan.

Arki = juhlaa

Elämää ei mitata suorituksilla tai titteleillä

Päivittäisen raitsikan ja hötäkän välissä jumittamisen sijaan käytämme aikamme harrastuksiin, järjestötoimintaan ja mihin ikinä sydämen ääni viekään. Harrastetoiminnalle löytyy loistavat puitteet niin fasliteettien kuin porukoidenkin suhteen, ja liikuntaan sekä musiikkiin panostetaan jo peruskoulujen painotuksissa. Mikä parasta, tekemistä on tarjolla joka lähtöön eikä ryhmiin mahtumista tai omaa suoritusta tarvitse jännittää. Uudet kasvot otetaan avosylin vastaan ikään, taustaan tai ominaisuuksiin katsomatta niin sirkuskoulussa, skeittiparkilla, golf-kentällä kuin Marttojen ja Animalia Joensuun aktiivisissa yhteisöissä.

Asiat tehdään yhdessä

Järjestetään sitten Ilosaarirockia tai pihatalkoita

Oikeastaan kaikki tekeminen meillä lähtee ajatuksesta, että jok’ikinen mahtuu mukaan eikä ketään jätetä yksin. On vuosittaiseksi perinteeksi muotoutuneet eukontyönnön MM-kisat Kolilla, paikallisten ruotsinkielisten kuukausittaiset tapaamiset Joensuun Teatteriravintolassa ja erilaiset lukupiirit ja vierailijaluennot paikallisissa kirjastoissa. Porukalla puuhaamista paitsi arvostetaan, sille on myös erinomaiset puitteet tapahtumapuutarha Botaniasta Perheentaloon ja paikallisyhdistysten tiloihin.

Sillinä purkissa vai omassa puutalossa?

Pohjois-Karjalassa on varaa valita

Nurmeksen perinteikkäästä puutaloalueesta Joensuun keskustan vastavalmistuneisiin kattohuoneistoihin ja talviasuttavaan hirsihuvilaan omassa saaressa, Pohjois-Karjala tarjoaa elinympäristöjä jokaisen makuun ja tarpeeseen. Täällä rahoilleen saa myös vastinetta, kun omakotitalo irtoaa pääkaupunkiseudun kaksion hinnalla. Naapurit tunnetaan nimeltä, vastaantulijaa tervehditään ja kuulumisia kysellään ilman sinunkaupoista sopimista. Näillä leveysasteilla on aikaa kutsua ystävät, sukulaiset ja hyvänpäiväntutut kylään, ottaa rennosti ja nauttia joka hetkestä.

Kaiken maailman karjalaiset

Monikulttuurisuus ja kansainvälisyys ovat voimavarojamme

Kansainvälisyys on idän ja lännen rajalla luonnollinen osa elämää. Tänä päivänä se näkyy selkeimmin koulutusmaakunnan lukemattomina vaihto-oppilaina sekä alueen monikansallisina yrityksinä. Vaihtelua paikalliseen katukuvaan tuovat myös Kontiolahdella järjestettävät ampumahiihtoleirit ja eri lajien urheiluseurat Katajasta Itä-Suomen katutanssiyhdistykseen, jotka houkuttelevat seudulle säännöllisesti kansainvälisiä joukkueita ja urheilijoita. Monikulttuurisuutta kuvastaa myös uskontojen kirjo; Valamon luostari Heinävedellä on oiva kohde päivämatkalle tai pidemmälle henkiselle retriitille.

Sopivasti hippi

Kestävä kehitys ja vihreät valinnat ohjaavat tulevaisuuttamme

Pohjois-Karjalassa luonto tulee lähelle paitsi fyysisesti, myös henkisesti. Täällä vihreisiin valintoihin panostetaan yhteisten arvojen lisäksi konkreettisella päätöksenteolla, kuten yleisten kulkuyhteyksien kehittämisellä ja pyöräbaanojen rakentamisella. Lyhyet välimatkat taittuvatkin kesät talvet pyöräillen, ja esimerkiksi Joensuun kaupungissa liikkumista tuetaan smart city -ratkaisuilla. Mutta onhan täällä paljon muutakin: paikallinen lähiruoka, pienkahvilat, kierrätysringit ja Joensuun Taito-korttelin käsityöpuodit ovat hyviä esimerkkejä paikallisista ihmisistä lähtevästä halusta parempaan tulevaisuuteen.