Miksi Pohjois-Karjalaan? - Maailmankarjalaiset

Miksi Pohjois-Karjalaan?

1. Miksi mihinkään muualle?

Eikä vain käymään, vaan olemaan ja elämään!

Pohjois-Karjalassa uramahdollisuuksia riittää, paikat on aseteltu tarjottimelle NYT! Tekemistä on laidasta laitaan – ohjelmointihommista asiantuntijarooleihin, kädentaidoista johtotehtäviin – ja kaikki on kutsuttu mukaan. Täällä läsnäolo, lämminhenkisyys sekä arvostus toisia kohtaan näkyy ihmisten ohella myös työpaikoissa. Ura ja sillä eteneminen ymmärretään olevan osa elämää, joten sen omistajalle annetaan mahdollisuus pitkän aikavälin suunnitelmiin.

2. Täällä tapahtuu kummia

Pohjois-Karjalassa kulttuuri saa kukoistaa

Näiltä seuduilta ei tarvitse lähteä isolle kirkolle kulttuurinnälkäänsä tyydyttämään, sen enempää tekijän kuin elämyksistä nauttijankaan. Perinteiseen kaupunkielämään kuuluvat teatteriproduktiot, ooppera, kaupunginorkesteri ja stand-up haastetaan vuosittain Ilosaarirockin ja Rokumentti-elokuvafestareiden päräyttävillä kattauksilla. Kuinka usein olet osallistunut ulkoilmaelokuviin paljussa istuen? Omaleimaisuus on meillä verissä. Kun Pohjois-Karjalasta kajahtaa, se kyllä huomataan!

3. Lupa käyttää toppahousuja

Reilusti vaan rentous ja käytännöllisyys edellä

Meille lapsuusmuistojen pakkastalvet ja valkoinen joulu ovat totta, eikä talvikuukausien läpi kuljeta ilman toppahousuja. Päinvastoin, kaikki käyttävät niitä! Kevättalven kantohangille vastapainon tarjoavat helteiset kesäpäivät tyynellä järvenselällä soudellen, suppaillen tai vaikkapa saunalautalla lipuen. Kesäkuukausina lapsenmielisten lempipaikka, ikään ja kokoon kantsomatta, on Joensuun keskustassa sijaitseva Ilosaaren laguuni.

4. Vitamiinit luonnosta!

Täällä retkeä ei tarvitse erikseen suunnitella

Mitä jos kuusikko alkaisikin omalta pihalta ja aamupuuron superfoodit saisi lähimetsästä? Pohjois-Karjalan kaunis luonto on syksyisin kirjavanaan sieniä ja marjoja, joita jokamiehen oikeuksilla kuka tahansa saa poimia. Hoidetut luontopolut, vapaassa käytössä olevat laavut ja virkistysalueet kuten Koli suorastaan vaativat poikkeamaan pikitieltä korpeen. Sammalmättäiden seassa on helppo muistaa, mikä elämässä lopulta on tärkeintä.

5. Koulutus tähtää tulevaisuuteen

Meidän koulu tekee teidän koulujen opettajat

Joensuun keskustassa sijaitseva Itä-Suomen yliopisto on idän akateeminen keskus, joka kansainvälisessäkin vertailussa yltää esimerkiksi Tampereen ja Oulun yliopistojen edelle. Yliopistoa on kehuttu etenkin sivuaineiden valinnanvapaudesta, ja tiivis yhteistyö Karelia-ammattikorkeakoulun kanssa kuvastaa yhteisöllisyyttä parhaimmillaan. Riveria tuo tekemisen tähän päivään tarjoamalla ammatillista koulutusta kondiittorimestarin erikoisammattitutkinnosta media-alaan ja koneautomaatioasentajaan.

6. Arkikin on yhtä juhlaa

Elämä on tehty nautittavaksi ja rikkautta ei mitata rahassa

Päivittäisen raitiovaunuruljanssin ja ruuhkassa jumittamisen sijaan käytämme vapaa-aikamme harrastuksiin ja järjestötoimintaan. Harrastetason toiminnalle löytyy loistavat puitteet ja liikuntaan sekä musiikkiin panostetaan jo peruskoulujen painotuksissa. Mikä parasta, tekemistä on tarjolla joka lähtöön eikä ryhmiin mahtumista tarvitse jännittää. Uudet kasvot otetaan avosylin vastaan ikään katsomatta niin sirkuskoulussa, golf-kentällä kuin Marttojen ja Naisten Pankin aktiivisissa yhteisöissä.

7. Asiat tehdään yhdessä

Järjestetään sitten Ilosaarirockia tai väliaikakahveja

Oikeastaan kaikki tekeminen lähtee täällä siitä ajatuksesta, että jokainen on tervetullut mukaan eikä ketään jätetä yksin. On vuosittaiseksi perinteeksi muotoutuneet eukontyönnön MM-kisat Kolilla, paikallisten ruotsinkielisten kuukausittaiset tapaamiset Joensuun Teatteriravintolassa ja erilaiset lukupiirit ja vierailijaluennot paikallisissa kirjastoissa. Porukalla puuhaamista paitsi arvostetaan sille on myös erinomaiset puitteet tapahtumapuutarha Botaniasta Perheentaloon ja paikallisyhdistysten tiloihin.

8. Varaa valita

Pohjois-Karjalassa voi asua juuri niin kuin huvittaa

Nurmeksen perinteikkäästä puutaloalueesta Joensuun keskustan vastavalmistuneisiin kattohuoneistoihin ja talviasuttavaan hirsihuvilaan omassa saaressa, Pohjois-Karjala tarjoaa elinympäristöjä jokaisen makuun ja tarpeeseen. Täällä rahoilleen saa myös vastinetta, kun omakotitalo irtoaa pääkaupunkiseudun kaksion hinnalla! Naapurit tunnetaan nimeltä, vastaantulijaa tervehditään ja kuulumisia kysytään. Näillä leveysasteilla on aikaa kutsua ystävät ja sukulaiset kylään, ottaa rennosti ja nauttia hetkestä.

9. Maailman­karjalainen

Monikulttuurisuus ja kansainvälisyys ovat voimavarojamme

Kansainvälisyys on idän ja lännen rajalla luonnollinen osa elämää. Tänä päivänä se näkyy selkeimmin koulutusmaakunnan lukemattomina vaihto-oppilaina sekä alueen monikansallisina yrityksinä. Vaihtelua paikalliseen katukuvaan tuovat myös Kontiolahdella järjestettävät ampumahiihtoleirit ja eri lajien urheiluseurat, jotka houkuttelevat seudulle säännöllisesti kansainvälisiä joukkueita sekä urheilijoita. Monikulttuurisuutta kuvastaa myös uskontojen kirjo; Valamon luostari Heinävedellä on oiva kohde päivämatkalle.

10. Sopivasti hippi

Kestävä kehitys ja vihreät valinnat ohjaavat tulevaisuuttamme

Meitä kannustetaan vihreisiin valintoihin konkreettisella päätöksenteolla, kuten yleisten kulkuyhteyksien kehittämisellä ja pyöräbaanojen rakentamisella. Lyhyet välimatkat taittuvatkin kesät talvet pyöräillen, ja esimerkiksi Joensuun kaupungissa liikkumista tuetaan smart city -ratkaisuilla. Mutta onhan täällä paljon muutakin: paikallinen lähiruoka, pienkahvilat, kierrätysringit ja Joensuun Taito-korttelin käsityöpuodit ovat hyviä esimerkkejä paikallisista ihmisistä lähtevästä vastuullisuudesta.