Jakokosken Martoilta virikesalkut vanhuksille - Maailmankarjalaiset

Jakokosken Martoilta virikesalkut vanhuksille

Kukaan ei jää yksin: Martoilta virikesalkut vanhuksille

Muun muassa vanhusten hoivakotien ovet on jouduttu sulkemaan vierailijoilta koronapandemian takia.

–    Vanhuksilla on pitkä aika olla ilman läheisiään, sanoo kontiolahtelainen Helena Seutu, jonka äiti asuu Kontioniemessä hoivakoti Villarannassa.

Seutu sai kuulla, että hoivakodissa on vähänlaisesti virikemateriaalia eikä uusiin hankintoihin ole juurikaan määrärahaa. Äidin ja muiden vanhusten hyvinvointi huoletti. Jakokosken marttojen puheenjohtajana toimiva Seutu muisti yhdistyksessä aiemmin esillä olleen virikesalkkuidean.

–    Olen katsonut kaikki uutiset ja lukenut kaikki mahdolliset tiedotteet koronasta. Tuli tunne, että pitää tehdä jotakin. Teimme sitten omat virikesalkut molemmille Villarannan osastoille.

Virikesalkuissa on muun muassa tuoksupurkkeja, muistelupelejä, rentoutuspalloja ja hernepusseja.

–    Ja hoitajille lisäsimme tsemppisuklaarasiat.

Virikesalkut eivät jää virattomiksi, kun palataan normaalioloihin. Seudun mukaan niiden avulla saa helposti jutunjuurta vanhusten kanssa. Esimerkiksi tuoksut palauttavat mieleen muistoja ja tarinoita.

Martat ovat myös tauolla, joten jäsenet tekivät materiaalia tahoillaan. Seutu laskee yhden salkun arvoksi noin 80 euroa. Paljon voi tehdä itse ja aina voi hyödyntää aineistoa, jota saa ilmaiseksi esimerkiksi Vahvikkeesta ja Papunetistä. Tietoa löytyy myös Vanhustyön keskusliitosta.

–    Tällainen ei vaadi paljon rahaa vaan viitseliäisyyttä, Seutu toteaa.

Jakokosken martat haastavatkin muut yhdistykset vastaavanlaisiin toimiin ikäihmisten hyväksi.

Jakokosken marttojen tempauksesta kertoi paikallislehti Pielisjokiseutu 26.3. Helena Seudun kuvan on ottanut Taru Tykkyläinen.

Helena Seutu ja Jakokosken marttojen virikesalkut